Vin-tur til Piemonte 2015

Vi er 2 vennepar, der havde besluttet at tage en lang weekend til Piemonte. Vi rejste ud efter arbejde på en torsdag, havde på forhånd booket smagninger og restauranter og ankom tilbage sent søndag nat.Landscape 02Fly tur til Milano Malpensa med Easyjet
Bortset fra at gaten ligger længst muligt væk fra Sikkerhedcheck er Easyjet et aldeles udmærket billigt alternativ til de mere etablerede selskaber for korte ture som den til Milano. Servicen ombord er fin, og Malpensa lufthavn havde bagagen på båndet lynhurtigt.

Ophold Casale Mattei i Corneliano d’Alba
Som ved tidligere lejligheder fik vi In-Italia til at ordne ophold. Det gør de sikkert og godt – dem kan vi varmt anbefale.
casale_esternoMotorveje i Italien er fine med god skiltning, men der synes jeg informationen hører op. Vi har generelt, selv med GPS, rigtig svært ved at finde steder – hvis der er skilte, er de ofte placeret diskret. Det gælder vinproducenter, restauranter og opholdssteder. Nå, det lykkes selvfølgelig altid til sidst, og da vi endelig fandt frem til Casale Mattei var det, det hele værd. Et rigtig dejligt sted med 4 værelser – værtinden er meget hjælpsom, og det hele virker super hjemligt. Til trods for, at værtinden kun kunne meget lidt engelsk, lykkedes det at få gestikuleret sig frem til, hvad vi måtte have behov for at få hjælp til. Første aften med sen ankomst endte vi på det eneste pizzeria i byen, som var åbent på det tidspunkt. Meget lokalt og fint at starte på.

Vinproducent Cornarea i Vezza d’Alba
Efter dejligt morgenbord i den hyggelige tidligere staldbygning kørte vi til første vinproducent, og der lagde vi ud med at tage en 5 minutters køretur til vinmarkerne. 4-hjulstræk ikke tvunget men anbefalelsesværdigt 🙂 – De 4 øverste rænker på bakken bliver høstet sent, lagt et par måneder til “rosinering” og ender så som Tarasco.
Tilbage i vinkælderen var det den ene af de 2 sønner (af den oprindelige ejer) og hans kone der stod for smagningen. Vi havde betalt lidt ekstra for at få lokale spise sammen med smagningen – det bestod af deres klassiske pølse og forskellige oste fra både ged og ko. Det var da fint nok, men ikke rigtig fuld “value for money”.
Tasting-02Vine:
Roero Arneis – Intens næse. Fuld, men ikke vedvarende fin tør frugt smag. Mangel på eftersmag skyldes måske at den (overraskende) efter min mening blev serveret for kold.
André – Fantastisk mørk gylden kulør. Interessant dyb næse. Dejlig rund vedvarende frisk frugt smag med undertone af eg. En hvidvin med aspirationer om at være rød.
Roero Nebbiolo – Fin kulør. Behagelig næse og smag. Lakrids udover frugt tydelig i næsen, men trænger sig ikke på i smagen. Det var åbenlyst at Cornarea satser mere på de hvide vine.
Tarasco – Sauterneagtig dessert vin. Fantastisk gylden kulør, med meget rig næse. Vedvarende, rig og rund smag; slet ikke ubehagelig sød.
Vi købte lidt Roero Nebbiolo og Tarasco. Det ærgrer mig egentlig lidt jeg ikke fik købt et par flasker André – den var spøjs.

Vinproducent Pietro i Vezza d’Alba
Tasting-03En meget flot og velholdt vingård, med masser af blomsterbede og krukker i og rundt om selve gårdpladsen. Det var den sidste høstdag, og de havde et par timer tidligere haft en slags fest for alle arbejderne over frokost, hvor vores værtinde fortalte at man i gennemsnit havde drukket en flaske vin per person. Det kunne man overhovedet ikke se; alt var rent og ryddet. Vi blev igen tilbudt at besøge markerne, men vi var lidt presset for tid for at kunne nå dagens tredje besøg, så vi valgte efter en kort rundvisning at gå direkte til smagningen.
Vine:
Vineyard-01Vinsmagningen foregik udendørs på terrassen i behageligt solskin og 24 grader. Vi skulle prøve deres 3 hvide. Vi måtte sige nej tak til at prøve en enkelt rød, igen pga. tidsnød.
Roero Arneis – Fin gylden kulør. Blomsteragtig og lidt svag næse. Dejlig tør lidt blomsteragtig smag med antydning af frugt, igen ikke dominerende.
Langhe Favorita – Første gang vi smagte Favorita druen. Dejlig frugt på næsen med rund og fyldig smag og vedvarende eftersmag.
Farnei – ½ Arneis/Favorita – Lidt overraskende behagelig smag, der på mange områder bibeholdte Favoritas egenskaber uden at være så påtrængende.

Vinproducent GIGI Bianco i Barberesco
De 2 første besøg var blevet arrangeret gennem “Piemonte on Wine“, men besøget hos GIGI Bianco var organiseret direkte med Susanna Bianco. Lad mig gå til spoileren med det samme: Det var sammen med det senere besøg i Restaurant Vagabondi klart turens højdepunkt. Efter en køretur gennem de smukkeste landskaber når man til den lille by Barberesco, og GIGI Bianco ligger under det berømte tårn. Altså… hvilket sted, hvilken personlighed, hvilke vine… De producerer 18.000 flasker om året – og beskæftiger alligevel 3 fuldtid og 7 deltid. Det er altså en meget lille produktion. De er top certificeret og har deres tønder og udstyr UNDER “Tårnet” i midten af byen Barberesco. Det var som tidligere skrevet også her smagningen foregik.
Barbaresco TowerVine:
Vi gik igennem hele deres vinliste, nedefra og op. Til gengæld var det nok de mindste udskænkninger per vin vi indtil videre er blevet udsat for – lige nok til at danne næse og få en smag. På denne tur havde vindrikkerne chauffør med, så spanden blev generelt ikke brugt meget.
Specielt tre af vinene var ud over det sædvanlige:
Langhe Nebbiolo – Yderst behagelig. Fin fyldig næse og balanceret smag.
Barbera d’Alba – Fin næse med masser af frugt, der sammen med eg også afspejles i rund og fyldig smag. Syren træder igennem på eftersmagen. En af de bedste vine vi oplevede på turen, og også den vi endte med at købe mest af.
Barrel-02Barberesco Ovello – Her startede vi med 2011, der er højtscorende med masser af tannin der dog sagtens kunne drikkes nu. Vi fulgte op med 2009 og selskabet var lidt delt. Jeg mente at 2009 med muskler og krydret rundhed var bedre end 2011, og at den havde næsten tilsvarende potentiale. Et andet medlem af selskabet mente at 2009 var god, men ikke så god som 2011, og at den ikke ville vokse meget mere. Så vi endte selvfølgelig med at købe 2 af hver og arrangere to fremtidige aftaler. Vi foretager en blindsmagning af det ene sæt sommeren 2016 og det andet sæt 2017. Så vil tiden vise, hvem der får ret.

Restaurant Osteria del Vignaiolo i La Morra
l-osteria-del-vignaioloVi lagde ud med et glas vin hver, indtaget på deres terrasse. Udvalget på vin kortet var stort for hele flasker, dog ikke så meget at vælge imellem for enkelte glas. 2 af os bestilte deres tasting menu medens de andre 2 fik a’ la carte. Jeg erindrer vi drak en udmærket Campass Barbera d’Alba, men skal være ærlig og erkende at efter 3 store vin smagninger plus det løse, er der ikke så mange detaljer fra middagen der hænger ved, og jeg tog sjovt nok ikke noter.

Lørdagsmarked i Alba
Alba_MarketAlba har et fantastisk lørdags marked med forskellige håndlavede kvalitets produkter til salg fra boder placeret på de forskellige gågader, pladser og strøg.


Risto-pub Attaccati al Fusto i Alba

Vi gik lidt væk fra hovedstrøget La Vittorio Emanuele og formåede at finde en hyggelig lille café med et kæmpe øl-kort! Med et stort udvalg af vin, god mad og øl og mulighed for at sidde udenfor og nyde solen og de 22°C var det en herlig frokost ovenpå lidt lørdags shopping.

Restaurant Locanda Dei Vagabondi i Corneliano d’Alba
I 2014 boede vi i Canale d’Alba. Fra en bog købt i Albas Turistcenter fandt vi hvad der lignede en hyggelig restaurant 10-15km fra vores værelse. Det viste sig at være et fantastisk fund. Et sjovt sted, godt gemt væk inde i en gård bag en lukket port, oplevede vi en hyggelig tæt pakket restaurant hvor vi var de eneste ikke-Italienere, hvor der hverken var mad eller vin-menu og hvor servicen var personlig, venlig og opmærksom. I år boede vi så i Corneliano, og vi spurgte vores værtinde om der var en lokal restaurant hun kunne anbefale. Hun fik os (på trods af “alt optaget”) ind på Vagabondi, og da vi under hendes instrukser gik de ca. 500m til restauranten var det hurtigt åbenlyst at vi var tilbage til restauranten fra året før!
the-bossDenne gang sad vi i hovedspisesalen, og kunne beundre ejerens billeder og pokaler fra hans tid som spiller i FC Torino. Da vi forsøgte at spørge til hans fortid, smilede han og bekræftede, men ville så med det samme have at vide om vi støttede Juventus. Det kunne vi sandfærdigt afkræfte, og alt var godt igen, men jeg tør næsten ikke tænke på hvordan aftenen ville have været, havde vi svaret “ja”. (OK, værre var det ikke – den unge tjener, der betjente os og som den eneste kunne lidt engelsk, fortalte han var Juventus fan og at de to fik meget sjov ud af det). Der er ingen menuer. Køkkenet tilbereder og serverer en fuld Italiensk middag med alle retterne, og hele restauranten bliver serveret hvad der er, når det er færdigt, direkte fra gryder og pander. Mht. vin så angiver man hvilken drue man ønsker, og bliver så serveret den vin restauranten lige nu har fra den drue. Vi genoplevede Favorita og prøvede deres Barberesco og Barbera d’Alba. Er man i Alba området og skal bruge et sted at spise, kan jeg klart anbefale Vagabondi for autentisk, fremragende mad.

Vinproducent Prunotto Bussia i Cuneo d’Alba
Tasting-01Vi var tilsyneladende nogle af de allerførste gæster i Prunottos nye faciliteter. Alt så derfor naturligvis nyt og pænt ud. Smagsrummet havde meget lys og en fantastisk udsigt over Barolos bakker. Det var første gang vi prøvede en lokal smagning af Barolo. Standard prisen for en vinsmagning hos de fleste er €5 per person. Til tider bliver det gratis, specielt hvis man køber vin, og enkelte steder er det gratis fra starten. Vi har tidligere oplevet et enkelt sted, hvor det kostede €10. Her kostede det så €15 per person, uden at der var noget særligt sammenlignet med tidligere besøg andre steder. Ikke fordi €5 eller €10 ekstra vælter noget budget, men skal man gi’ 3 gange mere end andre steder, forventer man da også at der er noget ekstra.
Bottle-03Det var bestemt gode vine vi blev præsenteret for, og vores vært var både vidende, venlig og underholdende og klart best til engelsk af alle vi oplevede på turen.  Vinene vi prøvede var som man forventer gode, fine vine – uden at være prangende eller enestående. Vi var ved at løbe tør for plads til flere flasker, men vi vidste på forhånd at fandt vi noget exceptionelt godt, kunne vi sikkert med lidt besvær finde plads til 6 flasker mere. Vi købte ikke noget 🙂

Middelalder marked og loppemarked i Asti
Asti var en spændende oplevelse. De havde veteranbil show på det store torv og middelalder marked i hele den centrale og gamle bydel inklusiv gågaden. Man kunne opleve klassiske håndværk og der var boder, der serverede meget autentiske klassiske italienske retter.
Fair-01Pizza blev for eksempel tilberedt i stenovne bygget in situ på gågaden og opvarmet med levende ild. Vi endte på en fremragende vin-bar, der havde lige akkurat nok ustabil Wi-Fi til at vi hakkende kunne se FCK tabe 1-0 til Brøndby. Vi drak en Cornarea (sjovt nok fra turens første besøg) medens vi ventede på et bord, og til maden tog vi en aldeles fremragende lokal Asti hvede øl. Der er også et loppemarked om søndagen – kæmpe stort med hundredvis af boder; kan man li’ den slags, kan der bruges meget tid på at se udvalget.

Shopping i Milano
Maria Nescati Church_loVi ankom til Milano tidlig søndag aften, men der er liv og åbne butikker alle steder. Det kan sagtens måle sig med New York og Paris i atmosfære og liv, men det er meget dyrt både at shoppe og spise/drikke. Tror alligevel nok det er et sted vi kommer tilbage til for lidt længere tid – de 3 timer vi endte med at bruge var bare ikke nok.

Fly tur hjem fra Milano Linate med SAS
Ved ankomsten til Linate var SAS flyet til København klokken 22:00 på tavlen med check-in skranke; vores 22:40 fly var der til gengæld intet om. Det gjorde os godt nok lidt nervøse, og vi kontrollerede lige datoen på billetten før vi tog til skranken. Det venlige personale trak på skulderen og hjalp os af med bagagen (hovedsageligt bestående af vin pakket i flamingo-kasser). Alle forretninger, caféer mv. lukker 21:30, så skal man ha’ en snack eller et sidste glas vin før man tager hjem med sidste fly, skal man altså rubbe neglene igennem sikkerhedskontrollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Piemonte wine tour 2015

With a couple of long lasting friends we decided to have an extended weekend break in Piemonte. We departed after work on a Thursday, had booked tastings and restaurants in advance and arrived back in Copenhagen late Sunday night.

Landscape 02

Flight to Milano Malpensa with Easyjet
Disregarding the fact the gate is as far away from Security as possible, Easyjet is a fine cheap alternative to the more established airlines, particularly for a short journey to Milano. Service onboard is fine and Malpensa had our luggage on the belt very quickly.

Accommodation Casale Mattei in Corneliano d’Alba
Motorways in Italy are great with good signage, but after that, it becomes a little more complicated.  In general, even with GPS, we seem to have great difficulty finding the right places – if there are casale_esternosigns, they are often placed very discretely.  This applies to wineries, restaurants and accommodations. Well, obviously we managed in the end and when we finally found Casale Mattei it was well worth the search. A really nice place with 4 rooms. The hostess was very helpful and everything appears homely.  Even though her English is limited, we managed to gesticulate our needs. Arriving late on the first evening we were guided to the only open pizzeria. Very local and a good start to the weekend.

Wineproducer Cornarea in Vezza d’Alba
After a wonderful breakfast buffet in the converted barn we drove off to the first Winery, and were invited to take a 5 minute drive to go the actual fields. FWD is not mandatory but definitely recommended. The top 4 rows of grapes are for late harvesting after which the grapes are laid a couple of months until they are nearly raisins, ending up as the Tarasco.
Back in the cellar it was one of the two sons (of the original owner) who with his wife conducted the tasting. We had paid a little extra to have some local produce to eat, which consisted of the classic sausage and some cheeses from goat and cow. It was all very good, albeit not exactly full “value for money”
Tasting-02Wines:
Roero Arneis – Very intense nose. Full, but not sustained fine dry fruit taste. Lack of sustainability could be because the wine – surprisingly – was served too cold.
André  – A fantastic dark golden colour. Interesting deep nose. Wonderful round sustained fruity taste with an undertone of oak. It struck me as a white aspiring to be a red, all though not everyone in the party agreed with this sentiment.
Roero Nebbiolo – Fine ruby hue. Pleasant nose and taste. Licorice besides fruit clearly present on the nose, but not persistent in taste. It was obvious that Cornarea focused more on the whites than the reds.
Tarasco – Sauterne-like dessert wine. Brilliant golden hue with a very rich nose. Persistent and sustained rich and round taste; not unpleasantly sweet.
We bought some Roero and Tarasco. I now regret not getting some bottles of André as well; it was quirky.

Wineproducer Pietro in Vezza d’Alba
Tasting-03A very nice and well maintained vineyard with lots of flowers and pots in and around the courtyard.  It was the last day of harvesting, and they had a couple of hours earlier had a small party for the workers. Our hostess informed us, that on average a bottle of wine per person had been drunk. That was impossible to see, everything was cleared and immaculately clean. We were again offered to visit the fields, but we were tight for time if we were to make the third visit of the day, so we declined and after a brief tour we went straight to the tasting.
Wines:
Vineyard-01The tasting was conducted outside on the terrace in sunshine and 24 degrees. We had booked tasting of 3 whites but were also offered a tasting of their red. Unfortunately, again because of time, we had to decline.
Roero Arneis – Fine golden hue. Flowery and somewhat weak nose. Nice, crisp and slightly flowery taste and hint of fruit lasting but not dominating.
Langhe Favorita – First time any of us tried the Favorita grape. Wonderful fruity nose with round, full and sustained taste.
Farnei – ½ Arneis/½Favorita –Surprisingly pleasant taste, which in many ways maintained the qualities of the Favorita without being quite so intruding.

Vinproducer GIGI Bianco in Barberesco
The first two visits were arranged through “Piemonte on Wine“, but the visit at GIGI Bianco was organized directly with Susanna Bianco.
Let me go straight to the spoiler: Together with the later visit at restaurant Vagabondi, GIGI Bianco was clearly the highlight of the tour. Really… what a place… what a personality… what wines…
They produce 18.000 bottles per year – and employ 3 full time and 7 part time. That, by any measurement, is a very small production indeed. They are top certified and have their barrels and equipment UNDER the Barberesco Tower in the middle of Barberesco Town, which is also where the tasting takes place.
Barbaresco TowerWines:
We went through their whole wine-list bottoms up. On the other hand, each serving was the least quantity of wine we had received – just barely enough to get a nose and a taste. On this years tour we had a chauffeur, so the bucket was not overused. Particularly three of the wines stood out:
Langhe Nebbiolo – Very pleasant with a fine full nose and well balanced persistent taste.
Barbera d’Alba – Fine nose with lots of fruit, which together with the oak also was reflected in a round and full taste. Acidity was noticeable in the aftertaste. One of the best wines we experienced on the tour, and also the one we ended up buying the most of.
Barrel-02Barberesco Ovello – We started of with the 2011 which is very high scoring , lots of tannin but easily drinkable now. We continued with the 2009 and the party was a little split. I am under the opinion that the 2009 with muscles and spicy roundness is better than the 2011, and that it had nearly the same potential for further development. Another member of the party felt the 2009 is good, but not as good as the 2011, and that the potential is limited. So of course we ended up buying a couple of bottles of each with the plan of doing a blind tasting in 2016 and another in 2017. Time will show who is right.

Restaurant Osteria del Vignaiolo in La Morra
l-osteria-del-vignaioloWhile waiting for the table we took a glass of wine on their terrace. The selection of wine bottles was huge but choices for wine per glass were relatively limited. Being seated, two of us got the tasting menu and the other two a’la carte. I do remember we had a fine Campass Barbera d’Alba, but I have to be honest and declare, that after 3 big tastings plus the rest I do not remember so many more details from the dinner and funnily enough I didn’t take notes.

Saturday market in Alba
Alba_MarketAlba has a fantastic Saturday market with a lot of different crafts and quality products on display and for sale at all the main streets and squares.

 

Risto-pub Attaccati al Fusto in Alba
We strayed a little from the main street La Vittorio Emanuele and managed to come across a very cosy little café with a fabulous beer-list. With a great selection of wines, good food and beer and the opportunity to sit outside enjoying the sun and the 22°C this was the perfect lunch after a morning of shopping.

Restaurant Locanda Dei Vagabondi in Corneliano d’Alba
In 2014 we stayed at Canale d’Alba. In a book bought in Albas Touristcenter we found what seemed to be a nice restaurant about 10-15km from where we stayed. It ended up being a fantastic find. A rustic, funny place, well hidden away behind a closed gate. A cosy packed restaurant where we were the only non-Italians, where there were neither a food nor wine menu and where the service was personal, friendly and considerate. This time we stayed in Corneliano, and through our hostess we managed to secure a table at the local restaurant even though it was full. From her instructions we walked the 500m to the restaurant and upon reaching the final street, it became obvious we were back at the same place from last year! the-bossThis time we sat in the main dining hall and could admire the owners photos and trophies from his time as a player for FC Torino. When we attempted to ask to this past he smiled but then got serious and wanted to know if we supported Juventus! We could truthfully deny this, and all was well but I’m afraid to think what would have happened had we said yes. (OK, to be honest, the young waiter who served us and was the only one speaking a little English told us he supported Juventus and that he and the owner enjoyed friendly banter). There are no menus. The kitchen prepares and serves a full Italian dinner with all the courses and the whole restaurant is served at the same time directly from the pots and pans. As to wine, you say which specific grape you want to drink and you get served the wine the restaurant has for that grape at the time. We revisited the Favorita grape but also tried the Barberesco Nebbiolo and the Barbera d’Alba. If you are in the Alba area looking for a dinner place I can strongly recommend the Vagabondi for a thoroughly authentic Italian meal.

Wineproducer Prunotto Bussia in Cuneo d’Alba
Tasting-01We were apparently some of the first visitors ever to Prunottos new facilities. Everything obviously appeared new and very cleanly laid out. The tasting room was very light with a great view over the hills of Barolo’. It was the first time we tried a local tasting of Barolo. The standard price for a tasting is €5 pp. Some times it becomes free, particularly when you buy wine. A few places it’s free from the outset and we have once experienced it costing €10. Here the price was €15, without anything additional or exceptional on top. Now, €5 or €10 extra does not break a budget, but if you pay 3x what you pay other places, you expect something more.
Bottle-03It was definitely good wines we were introduced to, and our host was knowing, friendly and entertaining and probably in command of the best English of any we experienced. The wines were as expected good and fine wines – without being astonishing or unique. We were at this stage getting close to running out of space for more wine, but had decided that if we came across something exceptional we could take an additional 6 bottles. We didn’t buy any.

Medieval market and flee market in Asti
Fair-01 Asti, on the way to the airport, was an exciting experience. They had a vintage car exhibition on the main square and a medieval market in the central and “old” part of the city, including the pedestrian street. You could experience classic crafts and there were stalls serving very authentic Italian dishes. Pizza was made in stone ovens build on the street and heated with natural fire. We ended up in a fabulous wine-bar that had just enough unstable Wi-Fi to allow us witness FCK lose 1-0 to Brøndby. While waiting to be seated we had a bottle of Cornerea (from our first visit) and for the food we tried an impressive local  Asti wheat based beer. They also have a flee market on Sundays – enormous with hundreds of stalls. If you are into that kind of things, you could spend a whole day browsing.

Shopping in Milano
Maria Nescati Church_loWe arrived in Milano early Sunday night but there was plenty of life and all shops were open. Easily compareable to New York and Paris as far as life and atmosphere go, but eating, drinking and shopping is very expensive. Still think we will be back for a longer stay next time – 3 hours were not quite enough.

Flight home from Milano Linate with SAS
At arrival to Linate the 22:00 SAS departure was on the screen with baggage counter information, but our flight at 22:40 was nowhere to be seen. That made us a bit nervous, and we double checked the departure date on the tickets before going to the counter. At the counter, the friendly staff shrugged their shoulders and checked in our luggage, primarily consisting of wine in styrofoam boxes. All air-side shops, cafes etc. close at 21:30, so if you want a snack or a last glass of wine when you are leaving on a late flight, you can’t hang around in the departure area after passing through Security.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Piemonte tour del vino 2015

Siamo due coppie che avevamo deciso di fare un weekend lungo in Piemonte. Siamo partiti dopo lavoro giovedì, avendo prenotato degustazioni e ristoranti in anticipo, e siamo tornati tardi domenica notte.Landscape 02

Alloggio Casale Mattei a Corneliano d’Alba
Le autostrade in Italia sono ottime e segnalate bene, ma detto questo diviene un po’ più complicato. In generale, anche con il GPS, abbiamo grancasale_esternode difficultà trovare luoghi – se ci sono segni, non sono ben posizionati. Questo vale sia per le cantine, sia per i ristoranti e gli alloggi. Beh, ovviamente siamo sempre riusciti, e quando abbiamo alla fine trovato il Casale Mattei, ne è valsa la pena. Un alloggio molto piacevole con 4 stanze – la padrona di casa è molto disponibile, e tutto sembrava confortevole e intimo. Anche se la padrona parlava solo un po’ dell’inglese, siamo riusciti a gesticolare i nostri bisogni. La prima sera, arrivando tardi, ci siamo ritrovati nell’unica pizzeria in città ancora aperta. Molto locale e buono come inizio.

Produttore di vino Cornarea a Vezza d’Alba
Dopo una buonissima colazione nel intimo edificio che nel passato fungeva da stalla siamo andati dal primo produttore di vino e abbiamo cominciato da un giro dei vigneti. Fuoristrada non necessaria, ma consigliata 🙂 – I filari di viti più in alto vengono raccolti tardi, dopo di che l’uva viene lasciata un paio di mesi per diventare uva passa e alla fine diventa Tarasco.
Tornati nella cantina, uno dei due figli (del proprietario originario) e sua moglie hanno condutto la degustazione. Abbiamo pagato un po’ in più per assaggiare prodotti locale insieme alla degustazione — consistevano del loro salame tradizionale e diversi formaggi di capra e mucca. È stato abbastanza buono, ma non proprio “value for money”.
Tasting-02Vini:
Roero Arneis – Profumo intenso. Gusto fine e secco, floreale di corpo ma poco persistente. La mancanza di persistenza può essere spiegato del fatto che il vino (con mio sorpreso) sia stato servito troppo freddo.
André – Un colore fantastico di giallo ambrato. Interessante profumo profondo. Meraviglioso armonico e persistente fresco gusto fruttato con sfumatura di quercia. Un vino bianco con aspirazione di diventare rosso.
Roero Nebbiolo – Colore brillante. Piacevole profumo e gusto. Oltre a un profumo fruttato, liquirizia è anche abbastanza intenso, ma non troppo nel gusto. Era ovvio che Cornarea concentra più sui vini bianchi.
Tarasco – Vino da dessert simile a Sauterne. Fantastico colore dorato con un profumo molto intenso. Gusto persistente, intenso ed armonico; non stucchevole per niente.
Abbiamo comprato qualche bottiglia di Roero Nebbiolo e Tarasco. Ora rimpiango di non aver comprato un paio di bottiglie di André – era curioso.

Produttore di vino Pietro a Vezza d’Alba
Tasting-03Una cantina molto bella e ben curata, con tante aiole e vasi da fiori in ed intorno al cortile. Era l’ultimo giorno del raccolto, e un paio di ore prima hanno avuto un tipo di festa per tutti i lavoratori, la nostra padrona di casa ci ha detto che in media ogni persona aveva bevuto una bottiglia di vino. Impossibile da vedere; tutto era in ordine. Di nuovo ci siamo stati offerti di andare ai campi, ma perché avevamo anche una terza visita più tardi quel giorno, il tempo stringeva. Quindi, dopo un breve giro, abbiamo scelto di continuare direttamente con la degustazione.
Vini:
Vineyard-01La degustazione si è tenuta fuori sulla terrazza al sole piacevole e 24 gradi. Volevamo degustare i loro tre bianchi. Abbiamo dovuto dire di no a un solo rosso, di nuovo perché i tempi erano stretti.
Roero Arneis – Cristallino colore dorato. Profumo floreale e poco intenso. Meraviglioso gusto secco e un po’ floreale con sfumature di frutta, anche poco intenso.
Langhe Favorita – La nostra prima degustazione dell’uva Favorita. Meraviglioso profumo floreale, e persistente gusto armonico e robusto.
Farnei – ½ Arneis/Favorita – Sorprendente piacevole gusto, mantenendo le qualità dell’uva Favorita senza essere così intenso.

Produttore di vino GIGI Bianco a Barberesco
Le prime due visite erano state organizzate da “Piemonte on Wine“, ma la visita da GIGI Bianco abbiamo organizzato direttamente con Susanna Bianco. E attenzione, vi svelo il finale: Insieme a la visita più tardi al Ristorante Vagabondi è stato senza dubbio il culmine della gita. Dopo un giro in attraversando bellissimi paesaggi, il paese Barbaresco, e GIGI Bianco ci si trova sotto la famosa torre. Davvero… che luogo, che personalità, che vini… Producono 18 000 bottiglie all’anno — e danno impiego a 7 persone a tempo pieno e altro 3 part-time. È quindi una produzione molto piccola. Hanno tutte le certificazioni e tengono le loro botti e la loro attrezzatura SOTTO “la torre” in centro del paese Barbaresco. Come ho già scritto, la degustazione anche è avvenuta lì.
Barbaresco TowerVini:
Abbiamo attraversato la loro lista di vini intera dal basso verso l’alto. Però, la quantità del vino nel bicchiere era probabilmente la più piccola tra le bicchieri che avevamo già degustati. Bastava solo per prendere un profumo e un gusto. Per questa gita i bevitori avevamo deciso di portare con sé un autista, perciò il secchiello non veniva molto usato. Tre vini in particolare si sono distinti.
Langhe Nebbiolo – Molto piacevole. Profumo fine e robusto e un gusto equilibrato.
Barbera d’Alba – Profumo fine pieno di frutta, che insieme a quercia era anche riflesso in un gusto armonico e robusto. Si sente gli acidi dopo. Uno dei vini più buoni del gita e anche il vino di cui abbiamo comprato di più.
Barrel-02Barberesco Ovello – Abbiamo cominciato con il 2011 di un punteggio molto elevato con molto tannino, ma senza dubbio bevibile anche adesso. Dopo di questo, abbiamo continuato con il 2009, e il gruppo si è diviso. Secondo me il 2009 con il suo muscolo e corpo armonico e speziato è meglio del 2011 e con quasi la stessa potenziale.
Un’altro membro del gruppo sentiva che il 2009 era buono, ma non tanto buono quanto il 2011, e che la sua potenziale è limitata. Ovviamente, abbiamo deciso di comprate 2 bottiglie del 2009 e 2 del 2011 e abbiamo organizzato 2 appuntamenti nel futuro. Faremo una degustazione di entrambi nell’estate del 2016 e di nuovo nel 2017. Allora vedremo chi ha ragione.

Ristorante Osteria del Vignaiolo in La Morra
l-osteria-del-vignaioloAbbiamo cominciato con un bicchiere di vino, bevuto sulla loro terrazza. La selezione della carta dei vini era grande per bottiglie interi, ma non c’era molto tra cui sceglere per i bicchieri soli. Due di noi hanno ordinato il menu di degustazione mentre le altre due hanno scelto il menu à la carte. Mi ricordo che abbiamo bevuto un buono Campass Barbera d’Alba, ma per dir la verità, dopo tre grandi degustazioni di vino più il resto, non mi ricordo tanti dettagli dalla cena, e curiosamente, non ho preso appunti.

Il Mercato di Alba
Alba_MarketAd Alba, il sabbato, c’è un mercato fantastico in cui si trova diversi prodotti fatti a mano ad alta qualità nelle bancarelle situati sulle strade e nelle piazze.

Risto-pub Attaccati al Fusto ad Alba
Ci siamo allontanati dalla strada principiale La Vittorio Emanuele e sono riusciti a trovare un bar piccolo e accogliente con una lista di birre enorme! Con una grande selezione di vini, piatti buoni e birra e la possibilità di sedersi fuori e godersi il sole e le 22 gradi è stato un pranzo meraviglioso dopo un po’ di shopping.

Ristorante Locanda Dei Vagabondi a Corneliano d’Alba
Nel 2014 abbiamo soggiornato in Canale d’Alba. In un libro comprato nel centro turistico abbiamo trovato un ristorante che sembrava accogliente e situato solo 10-15 km dal nostro alloggio. È stata una scoperta fantastica. Divertente, nascosto in un cortile dietro un cancello chiuso, abbiamo scoperto un ristorante molto accogliente e pieno zeppo in cui eravamo gli unici stranieri. Non c’era né menu né lista di vini e il servizio è stato gentile, amichevole e cortese. Questo anno abbiamo soggiornato a Corneliano, e abbiamo chiesto a nostra padrona di casa di consigliarci un ristorante locale. Nonostante “niente libero” lei era riuscita di fare una prenotazione, e quando abbiamo raggiunto il ristorante, seguendo le sue istruzioni, ci siamo subito accorti che siamo tornati al ristorante del anno scorso!
Questa volta eravamo seduti nella principale sala da pranzo e ammiravamo le foto e trofei del proprietario dai sui tempi giocando per FC Torino. Quando abbiamo tentato di domandare del suo passato, ha riso e confermato, ma subito ha voluto sapere se eravamo tifosi di Juventus. Gli abbiamo risposto sinceramente di no, e tutto andava bene, ma non oso pensare alla conseguenza se abbiamo risposto di sì. (Per dir la verità, il giovane cameriere, l’unico che parlava un po’ dell’inglese, ci ha detto che tifava lui per Juventus – e a loro due piaceva lo sfottò).
the-bossNon ci sono menu. La cucina prepara e serve una cena italiana intera con tutti i piatti, e quando i piatti sono pronti, tutti vengono serviti nello stesso momento direttamente dalle pentole. Quanto ai vini, devi dire quale vitigno d’uva vuoi, e ti viene servito il vino che il ristorante ha di quel vitigno in quel momento. Abbiamo scelto di rivisitare il Favorita e abbiamo anche assaggiato il loro Barbaresco e Barbera d’Alba. Consiglio caldamente di cenare da Vagabondi se sei nella regione d’Alba e cerchi qualcosa tipico e molto buono.

Produttore di vino Prunotto Bussia a Cuneo d’Alba
Tasting-01A quanto pare, siamo stati tra i primi ospiti nelle nuove strutture di Prunotto. Perciò, tutto appariva nuovo e bello.
La sala da degustazione aveva molto luce e uno splendido panorama delle colline di Barolo. Questa degustazione locale di Barolo è stata la prima volta per noi. Il prezzo standard di una degustazione è €5. Qualche volta diviene gratuito, in particolare se si compra vini, e in certi posti è gratis dall’inizio. Una volta abbiamo pagato €10. Bottle-03
Qui costa €15 a testa senza niente di speciale in confronto alle visite in altri posti. €5 o €10 non rompono il budget, ma quando il prezzo è tre volte più grande del prezzo degli altri posti, si aspetta qualcosa in più. Erano certamente buoni vini e il nostro padrone di casa era molto esperto, amichevole e divertente e senza dubbio parla inglese migliore del tutti che abbiamo incontrato nel gita. I vini che abbiamo degustato erano come previsto buoni e di qualità – senza essere formidabili o unici. Nonostante avevamo già comprati tanti bottiglie, avevamo deciso di fare spazio per altre 6 bottiglie in caso di vini straordinari. Qui non abbiamo comprato niente 🙂

Mercato medievale e mercato delle pulci ad Asti
Fair-01 Asti è stata un’esperienza molto interessante. C’era una mostra di macchine d’epoca nella grande piazza e un mercato medievale nel centro storico, zona pedonale inclusa. Qui si poteva vedere artigianato classico e c’erano banchi che servivano piatti tradizionali e tipici.
Pizza, per esempio, viene preparata in forni di mattone, costruiti sul posto nella zona pedonale e riscaldati col fuoco. Ci siamo ritrovati in un’enoteca fantastica con il minimo instabile wi-fi che bastava per vedere FCK perdere 1-0 contro Brøndby. Abbiamo bevuto un Cornarea (curiosamente lo stesso della prima visita) mentre aspettavamo una tavola libera, e con pranzo una fantastica birra locale a base di grano. C’è anche un mercato delle pulci domenica – enorme con centinaia di bancarelle. Se sei appassionato di questo, puoi trascorrere molto tempo solo dare un’occhiata a tutto.

Shopping a Milano
Maria Nescati Church_loSiamo arrivati a Milano presto la domenica sera, ma c’è vita e negozi aperti ovunque. È all’altezza di New York e Parigi riguardo l’atmosfera e vita, ma è molto caro sia fare il shopping sia mangiare/bere. Penso che sia un luogo in cui ritorniamo per restare più a lungo – le 3 ore che abbiamo passato a Milano non bastavano per niente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.